EKIV - Säsongsguide, del 6

100 - Att fira 100 avsnitt
Det är med en mycket speciell känsla som vi nu kommer ut med vårt etthundrade avsnitt. Vem kunde tro det? Efter att vi spelat in vårt första avsnitt så pekade ALLT på att det var det första och sista avsnittet av ekiv. Vi HATADE varandra! Polisanmälningar, hot om stämningar och blodiga krogslagsmål var resultatet av ett anspråkslöst försök till att förgylla vardagen och inspirera människor. Att som folkets ledstjärna, riktmärke och guide hjälpa vilsna själar att hitta tillbaka till den rätta vägen. Genom glädje, kärlek och värme blåsa liv i en kall värld där människorna inte längre vet vad de ska ta sig till. Med hjälp av våra stöttepelare research, respekt och passion har vi skapat något unikt! De stora hinder vi, inledningsvis, tog oss över har svetsat oss samman till en klump. En klump av blod, svett, snor och tårar. Framtiden ser ljus ut. Eftersom vi nu har börjat jobba med podden på heltid så kommer ni få ännu bättre underhållning och vägledning. En Kvart i Veckan in i döden!!! Vi älskar er alla!


101 - Udda människor
Vi kommer fel från början men det blir ett avsnitt åtminstone. Original, speciella människor, konstigt folk och personer som irriterar. Lite anekdoter, paranoia och teorier. Thomas blir uppretad, Tomas förföljd och löser det genom att flytta till Malmö och Johan minns tillbaka till totalt meningslösa händelser från barndomen. Snälla ni!? Rösta på oss i Svenska Podcastpriset! Snälla snälla snälla!


102 - Att ha med sig matlåda
Femton minuter, plus moms, med gastkramande realism! Vi pratar matlådor. Ända sedan Rödluvan gav sig av till mormor har vi ordentliga människor haft med oss matlådor till arbeten, föreläsningar och utflykter. Hur gör vi i ekiv? Det finns egentligen ingen anledning att spekulera i detta för sanningen finns i denna kvart. Glad lunch!


103 - Att återvinna
Thomas och Johan försöker reda ut om de återvinner sopor eller inte. Thomas presenterar sin teori om att det aldrig funnits soptippar. Johan brukar blir retad när han åker till återvinningsstationen. Som ni förstår är detta ett oerhört väl genomarbetat och piggt avsnitt, levererat av Sveriges bästa podcast. Det börjar gå upp för oss nu att ingenting kan stoppa vår framfart i etern. Grattis till er som får vara med oss på denna underbara resa. Kryp upp i er favoritfåtölj, tänd en brasa, ställ er upp, sätt er ner, häll upp en kopp java och bara njut! Sen kan ni sätta på veckans avsnitt av En Kvart i Veckan.


104 - Att vara PRAO
Prao (praktisk arbetslivsorientering; tidigare pryo, (praktisk yrkeslivsorientering) innebär att svenska elever i främst skolår till 9 tillbringar från en dag till några veckor på en arbetsplats gymnasiet ersätts prao med Arbetsplatsförlagt lärande.


105 - Att prata spökkorv
Björn stekte en korv som levde. Kvällstidningar skrev om det. ekiv pratar om det nu.
Tack kära lyssnare!!! En Kvart i Veckan vann nyligen plats 13 i kategorin Konst och Livsstil Daytonas poddtävling!!!


106 - Att fira jul igen
Tomtar. Grisar. Svin. Ångest. Julstök. Julen är här igen! Den prisade podcasten En Kvart i Veckan stinker av julstämning denna vecka.
#jul #lucia #jullök #lök #fylligalökar #julklapp #gran #aromat #gift #hyacint #rödlök #ätalök #påsk #rostadlök #purjo #ekiv #ekivfirarjul #nadine #tomas #thomas #johan #fördigsomlyssnar #tulpan #palmlök #tomastittarpåsakerochberättarvadhanser #askes #carlhampus #medspåslutet #asket #sånger #christmas #greetings #nicechrist #tungjul #juldagen #paket #påskpresent #påskägg #prisade #svenskapodcastpriset #konst #livsstil #slapp #politik #religion #tomen #hashtag #julgranitaket #kännaigen #sopa #vasastan #must #fanta #fantamust #uppförsbacke #glädjenstid #enkvartiveckan #advent #luciatåg #bakfull #storaessingen #lillaessingen #facebook #twitter #tåg #kyrka #kyrkan #ungdomar #studenter #lussa #ljusihåret #smällkaramell #tärna #lallandepepparkaksgubbe #yle #ftv #tv3 #tv4 #tjocktv #fjärrkontroll #sweden #swe #podd #podcast #finska #nintendo #tvspelpå8 #pong #gröt


107 - Nyårskrönika
2016 ska sammanfattas och vad passar väl då bättre att vända sig till ekiv!?  En total genomgång av alla viktiga händelser under det gångna året. På 18 minuter och 17 sekunder lyckas ekiv med det som tar andra timmar, dagar och veckor; att på ett professionellt och lustfyllt sätt informera om de senaste 365 dagarnas händelser.Tack kära lyssnare för att ni stöttar oss i alla väder! Konst och livsstil är livet! #ekiv #podd #podcast #enkvartiveckan #RIPVine #Einstein #Facebook #yahoo #radioviking #kryzz #apa #aporibur #monkey #humanape #sthlmz #sthlm #sommarlov


108 - Gris
Såhär efter julen tänkte vi att det passar bra att ägna en kvart åt grisen. En fullständig kartläggning av livet med gris i storstaden. Blir det en gristrappa upp till handfatet eller trycker husse och matte helt enkelt ner hela grisen i badkaret. Vilket är det rätta lätet? Oink eller nöff? Grisen kanske inte är människans bäste vän men trots det ett bra komplement till hund och katt. 90-talsflugan minigris är, enligt Thomas, på väg tillbaka. Ett finstämt och mysigt avsnitt med ekivs egna små husgrisar Johan och Thomas. Mycket nöje!


>109 - Första skoldagen
Hur tedde sig er första skoldag? Vad gjorde ni? Var var ni? Hur mådde ni? En Kvart i Veckan försöker minnas tillbaka till den där speciella dagen där det roliga tog slut och det fruktansvärda allvaret började. Från kärlek till hat. Från flum till rotting. Från frihet till fängelse. Eller är det precis tvärtom? #skola #börjaskola #förstagången #gestapo #kvävd #barnaga #spy #hat #gråt #helvetetpåjorden


110 - Thomas specialavsnitt
#ekiv tar denna vecka en mycket välförtjänt och efterfrågad semester. Naturligtvis kan vi inte svika våra kära lyssnare utan Thomas har på ren vilja gjort ett alldeles eget program där han klippt ihop lite smått och gott. Det finns lite aldrig tidigare sänt material, lite pinsamheter, tabbar och tavlor och dessutom aldrig tidigare spelad musik. Mycket nöje!


111 - Att testa apelsinläsk
Vi har haft en fantastisk semester! Fyllda med energi och nya idéer rivstartar vi med en av våra mest älskade typer av program, nämligen konsumenttest! Förutsättningarna är inte de bästa eftersom två av oss inte gillar kolsyrade drycker och en inte uppskattar läsk. Det väljer vi nu helt att bortse från och kastar oss in i apelsinernas förtrollade värld! Skål!


112 - Att ta med någon till en öde ö
En fortsättning på våra många försök att prata om en öde ö och hur vi skulle leva där. Denna vecka pratar vi om vem vi vill ha med oss dit. Det går sådär. #ekiv presenterar Thomas, Tomas och Johan! Mycket nöje?


113 - Varuautomater
Vi vill denna vecka hylla den medelmåttiga kärleken genom att ge er ett medelmåttigt avsnitt. Det finns egentligen ingen bra anledning att lyssna på detta avsnitt men samtidigt finns det ingen bra anledning att inte göra det. Ni får i och med detta en bra chans att stötta oss genom att helt enkelt lyssna på avsnittet från början till slut. Precis som kärlek så är allt detta konstigt och medelmåttigt. Leve Valentin!


114 - Att stå i kö
Johan och Thomas har slagit sig ner i Vasaparken för att prata kö. Flera av ekivs avsnitt har på sätt och vis lett fram till veckans avsnitt där två missanpassade stadsbor försöker förklara hur de på bästa sätt köar i mataffären, på McDonalds och till realisationer. Bollen är rund!


115 - Det stora semmeltestet 2017
Det är snart Fettisdag igen och vad passar inte bättre då en ett STORT semmeltest! Ekiv gör återigen ett konsumenttest, något som vi har blivit oerhört hyllade för tidigare! De tävlande semlorna är:Coop, Europabagaren, Café Systrarna Andersson, Bröd och Salt och Gamla Enskede Bageri.
Dessutom har en av Nadines stora förebilder, Steffo Törnquist, inspirerat henne och oss att prova Anklever- och Tryffelsemla eller den sk Rossinisemlan från Bakery and Deli i Tidningshuset by Pontus.

#semla #semlor #semmeltest #detstorasemmeltestet2017 #konsumenttest #systrarnaandersson #coop #europabagaren #anklever #anleversemlan #bröd&salt #gamlaenskedebageri #steffo #steffotörnquist #smaskande


116 - Gamla människor
Urval av innehåll:
Thomas är jätteglad
Thomas är övertänd
Thomas är irriterad
Johan försöker förklara något
Johan försöker förklara något som han undrar över
Johan frågar om rollatorer
Thomas förklarar hur rollatorer fungerar
Johan frågar om käpp är bra
Thomas förklarar fördelarna med käpp
Avsnitt slutar i oenighet och förvirring


117 - Att dricka te
Te, the eller t? Vi pratar mysdrycken nummer ett! Veckans avsnitt drabbas tyvärr av tekniska problem så svaret på Veckans Ord saknas men vi återkommer med det rätta svaret på sociala medier. Mycket nöje!


118 - Att ha abonemang
Veckans inspelning slutade i kalabalik. En anonym ekivare började sura vilket medförde vissa svårigheter med att fullfölja inspelningen. När ekivaren senare på eftermiddagen blev glad igen var övriga tre ekivare jättesura och hade gått hem. Därför vill vi nu göra samtliga lyssnare och sponsorer sura genom att ge er ett avsnitt som vi tidigare slängt i papperskorgen då avsnittet inte håller måttet och därför inte borde lyssnas på eller alls spelas ens för döva öron. Mycket nöje?


119 - Att lyssna på musik på en öde ö
Tänk vilka känslor musik kan väcka till liv! Här får ni ta del av skammen som Nadine känner när det ska diskuteras musik och närmare bestämt vilka skivor hon, Thomas och Tomas ska ta med sig till den öde ön. På ön sitter redan Johan så han är inte med den här veckan. Hoj hoj!


120 - Günters Korvar
I podden Snedtänkt: Om Söderromantik (Publicerades torsdag 9 februari 2017 Sveriges Radio) säger Tore S Börjesson att det inte finns några Vasastansprofiler. Det fick ekiv att spela in ett avsnitt om en av de absolut största profilerna från Vasastan, nämligen Günter Schwarz! Hela stadsdelens egna korvgubbe har gått ur tiden men hans korvkiosk står kvar, populärare och mer omskriven än någonsin. Thomas och Johan försöker sig på att berätta historien om snabbmatsstället på Karlbergsvägen i Stockholm.
#stadsvandring #ekiv #snedtänkt #sr #börjesson #hojhoj #günter #gunterskorv #günterskorvar #gunther #günther #schwarz


121 - Mattrender 2013
ekiv har, som ni kanske minns, en slaskhink. Avsnitt som kan väcka anstöt, har alldeles för dåligt ljud (trots våra låga krav) eller helt enkelt är för dåligt (trots våra låga krav). Alla dessa avsnitt hamnar i slaskhinken. Det har nu blivit dags att ta fram ett avsnitt ifrån denna stinkande och kladdiga behållare. Vi reser tilbaka till år 2013. Tre unga små pojkar riggar upp tre mikrofoner i ett vardagsrum i Sundbyberg. En mikrofon står i en blomkruka. Det här är det tredje avsnittet som någonsin spelades in av ekiv. Ta hand om er!


122 - Det Stora Vällingtestet 2017
Det ekivs lyssnare har längtat som allra, allra mest efter är här!!! Vällingtestet som får alla andra vällingtest att blekna! Johan, Thomas och Nadine ger sig in i fiberdryckernas förtrollade värld.Vilka äter/dricker välling? När ska det drickas? Hur ska det drickas? Godmorgon Original, Godmorgon Fiberdryck och Gyllenmust Havre står uppstälda på testbordet för att avsmakas och omtalas. Mycket nöje!


123 - Om tystnad
Nu ska vi ha det lugnt och skönt, tillsammans med Thomas, Nadine och Tomas. En stund för reflektion och eftertanke. Mycket nöje!


124 - Skolmat
Två förvirrade personer sitter på en parkbänk och försöker minnas sin skolmat. Vad åt de? Vad såg de? Hur upplevde de sin skolmatsal? Thomas och Johan går igenom vilka rätter som var favoriter och de rätter som inte alls uppskattades. Trevlig lyssning!


125 - Barnprogram
Vi har återigen fått ett ämnesförslag av en av våra favoritlyssnare, nämligen Johannes!!! Vi pratar barnprogram från 80- och 90-talet (och ännu tidigare pga vissa är mycket gamla). Vad minns vi? Vad tyckte vi om? Hur lät de finska vinjetterna? Nu låter vi helt enkelt avsnittet och ämnet tala för sig själv. Mycket nöje!


126 - Att självscanna
Thomas och Johan pratar om att scanna varorna själv i mataffären. Vem av de två idioterna uppskattar denna form av shopping? Är det effektivt? Problematiskt? Farligt? Missa heller inte Sagan om den Jättestora Pumpan som Johan berättar i veckans kvart. Mycket nöje! #ica #coop #lidl #självscanning #hemköp #willys #matkasse #mathem #saganomdenjättestorapumpan!


127 - Att ha sönder saker
Veckans kvart handlar om att ha sönder saker. Ekivs gemensamma klantighet har gjort att många bilar, tänder och mobiltelefoner har gjorts obrukbara eller helt upphört att existera. En av redaktionens medlemmar var tvungen att skriva ner en lista (för att få någon form av struktur på förödelsen) på saker personen förstört. Ett extra långt avsnitt med Thomas, Nadine och Thomas. Mycket nöje! #atthasöndersaker #hasönder #ekiv #bilar #mobiltelefon #brädor #nadinesäventyr


128 - Nya mynt
Det är snart dags att lämna in alla gamla mynt och det är i detta skede som ekiv hjälper er att få ordning på era mynt och sedlar. Vilka ska lämnas in? Hur? Var? När? Thomas lär också ut hur falska pengar ser ut. Vi pratar också om hur tiden med de nya mynten och sedlarna har varit. Ha skoj! #mynt #myntkartan #sverigesriksbank #valuta #ekiv#nyamynt #nyasedlar www.myntkartan.se


129 - Gymnastiska övningar
Den här veckan pratar vi om kullerbyttor, hoppsasteg och att hjula och många andra saker vi kan göra med våra slimmade kroppar. Är ekiv viga? När slog vi en kullerbytta senast? Allt detta och mycket mer när vi försöker kartlägga på vilket sätt Nadine, Johan, Thomas och Tomas kan röra på sig. Det visar sig att vi i ekiv har vår alldeles egna gymnast! Lyssna på avsnittet för att få reda på vem det är. Glädje och familjär stämning utlovas.


130 - Doft och lukt
Dofter och lukter! Sommaren är här och med den svett, gammal ost och ruttna sockar men också blommande viol, ros och syrén. Doftens och luktens högtid är här! Tomas inleder stenhårt med ett finskt talesätt. Hur förhåller sig Nadine, Thomas och Johan till starka dofter och lukter? Vad tar oss tillbaka till barndomen? Vi gör några tappra försök till att reda ut och förtydliga vad vi tycker. Kyss kyss!


EKIV